Microsoft a Nokia – spolupráca, alebo kúpi Microsoft Nokiu ?

13. júna 2011, michaldian, Nezaradené

Ešte nedávno bola Nokia vo svete mobilov značkou číslo 1. Ale udržať si v tejto oblasti stále vysokú priečku je veľmi ťažké. Firmy prichádzajú neustále s novými a novými nápadmi, novinkami a vylepšeniami. A Nokia nejako zaostala.

Operačný systém Symbian v mobiloch Nokie je podrobený stále väčšej kritike pre jeho komplikovanejšie ovládanie. Objavovali sa síce správy, že Nokia už príde s niečím novým. Mala to byť spolupráca s Microsoftom na systéme WP7. Všelijaké šumy o tom, čo nové sa chystá postupne aj utíchli. Žiadny famózny prevrat sa však nekonal. Najnovšie sa objavila správa, že Microsoft nemá záujem len o spoluprácu. Microsoft má záujem o kúpu mobilovej divízie Nokie..

Spolupráca Microsoftu s Nokiou rezonovala nedávno:

http://tech.ihned.cz/c1-50060720-nokia-a-microsoft-se-boji-googlu-a-spojuji-se-nokie-pojedou-na-windows-phone

http://www.root.cz/zpravicky/nokia-a-microsoft-oznamily-spolecnou-strategickou-alianci/

http://www.pdmobily.sk/post/nokia-v-spolupraci-s-microsoftom-20/

Aj keď Nokia túto správu poprela, reakcia bola rýchla. Dlhšiu dobu klesajúce akcie firmy na istý čas posilnili. Názory spotrebiteľov sú rozpačité. Kým niektorí v takomto spojení vidia nádej pre Nokiu, že príde na trh s niečím novým, čo ju vráti do hry, iným spojenie s Microsoftom nevonia. Objavujú sa špekulácie, že Nokia neprišla tak dlho s novým operačným systémom iba preto, aby klesli ceny jej akcií. Microsoft ju potom kúpi čo najlacnejšie. Je naozaj otázne, či takýto zväzok by bol Nokii na úžitok alebo skôr na škodu. To ukáže čas, ak sa správa o kúpe Nokie potvrdí.