Založ si blog

Prehľad histórie mobilných telefónov

Kde až siaha história mobilných telefónov. Prvé mobily, skôr vysielačky sa datujú približne okolo roku 1940.

Prvý telefón založený na bunkovej technológii bol vyskúšaný švédskou políciou. Dokázal vykonať šesť krátkych hovorov, kým sa mu nevybila baterka. Ale jeho baterku tvorila autobatéria a takú autobatériu nosiť vo vrecku to muselo byť ťažké. Preto bol využívaný hlavne ako autotelefón (foto). Pripojenie do siete zabezpečoval operátor.

Prehľad histórie mobilných telefónov01


Prvé telefóny, ktoré umožnili priame vytáčanie čísla sa začali objavovať až v 50. rokoch minulého storočia.V rovnakom čase sa objavili aj prvé telefónne ústredne a prvé pekné pracovníčky za telefónom.

Významným dňom v mobilnej telekomunikácií bol 3. apríl 1978. Martin Cooper, generálny manažér divízie komunikačných systémov Motoroly uskutočnil prvý hovor cez mobilný telefón, keď pri prechádzke po New Yorku zatelefonoval vývojárom v laboratóriách Bell Labs spoločnosti AT&T, ktorí boli v tom čase najväčší rival Motoroly. Martin Cooper potom viedol 10 ročný proces uvedenia mobilného telefónu na trh.

Prehľad histórie mobilných telefónov02

Martin Cooper, nazývaný aj otcom mobilného telefónu
Začiatky 80. rokov priniesli spustenie analógových sietí prvej generácie s označením 1G a pracovnou frekvenciou 450 MHz. V roku 1979 spustili analógovú sieť AMPS (Advanced Mobile Phone System) v USA. O dva roky neskôr a to v roku 1981 spustili analógovú siet NMT (Nordic Mobile Telephony) v Európe. O dva roky neskôr sa dostal na trh prvý mobilný telefón pre širokú verejnosť Motorola DynaTac 8000x (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), ktorého dizajn navrhol so svojím tímom Rudy Krolopp, riaditeľ oddelenia dizajnu Motoroly. Pri svojom uvedení sa predával za cenu 4000$.

Prehľad histórie mobilných telefónov03

Rudy Krollop, riaditeľ oddelenia dizajnu Motoroly. Asi by som si radšej kúpil auto.


Prehľad histórie mobilných telefónov04Prvý mobilný telefón uvedený na trh – Motorola DynaTac 8000x
Začiatky 90. rokov predstavovali pokrok v mobilných sieťach spustením sietí druhej generácie – 2G (900 MHz). V roku 1990 bol uskutočnený prvý hovor v digitálnej sieti CDMA (Code Division Multiple Access), ktorá sa ešte aj dnes používa v USA. O rok na to bol uskutočnený prvý hovor v digitálnej sieti GSM (Global System for Mobile Communications), ktorá sa dodnes používa takmer v celej Európe. Blížime sa k súčasnosti a v dnešnej dobe využívame sieť tretej generácie 3G (2,4 GHz), podľa jednotlivých krajín sa používa aj názov UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) alebo WCDMA (Wide Code Division Multiple Access).

Microsoft a Nokia – spolupráca, alebo kúpi Microsoft Nokiu ?

13.06.2011

Ešte nedávno bola Nokia vo svete mobilov značkou číslo 1. Ale udržať si v tejto oblasti stále vysokú priečku je veľmi ťažké. Firmy prichádzajú neustále s novými a novými nápadmi, novinkami a vylepšeniami. A Nokia nejako zaostala. Operačný systém Symbian v mobiloch Nokie je podrobený stále väčšej kritike pre jeho komplikovanejšie ovládanie. Objavovali sa síce [...]

Novinka od Samsungu – smer k horšiemu ?

18.04.2011

Samsung S2 Nedávno sa mi podarilo objaviť novinku od Samsungu. Tento je nástupcom svojho predchodcu Galaxy S. Ja som ho už svojho času ospevoval na firemnom blogu a predpokladal som, že jeho nástupca bude krokom vpred. Podľa mňa sa tak nestalo. Ale poďme k veci. Na prednej strane displej a pod ním tradične jedno hardwérové a dve dotykové tlačidlá. Od toho asi Samsung neupustí. [...]

Štýl amerických boháčov na 5 – V-E-R-T-U

10.03.2011

Štýl amerických boháčov sa dostáva aj k nám. A to nie len v podobe kupovania drahých automobilov, šperkov a značkových hodiniek. Chceme Vám predstaviť niečo, čo títo boháči schovávajú vo vreckách svojich značkovým na mieru ušitých frakov či kabeliek. Čo to je? Áno, je to súčasť nášho každodenného života. Sú to mobily – iba mobily ? Áno, je to [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

michaldian

Obsahom článkov budú informácie o novinkách v oblasti mobilnej komunikácie, IT sektore, ekologických a energetických novinkách v oblasti prenosných zdrojov energie a iných komunikačných technológiách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 12813x
Priemerná čítanosť článkov: 2136x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy